Interim-praktijkcasus: Snelgroeiende E-commerce organisatie

Achtergrond

In de serie ‘’situaties uit de praktijk’’ delen wij in onze nieuwsbrief een casus die wij onlangs hebben opgepakt vanuit onze Interim dienstverlening.

Een van onze opdrachtgevers, snelgroeiende internationale e-commerce onderneming, had te maken met een sterke toename van hun activiteiten. De vraag naar financiële rapportages, kostenefficiëntie analyses en cashflow management werd steeds belangrijker om de groei op een duurzame manier te ondersteunen. Hun huidige financiële team, dat voornamelijk bestond uit junior medewerkers en een financieel controller, liep tegen capaciteitsproblemen aan. Ze misten ervaring en expertise op het gebied van complexe financiële analyses, bedrijfsstrategie en risicobeheer. Onze klant besloot een ervaren Interim Finance professional in te huren om hen te ondersteunen in het optimaliseren van hun financiële processen. Vanwege de urgentie en het specifieke expertisegebied dat nodig was, kozen ze ervoor om via Ypsylon HR Groep te zoeken naar een Interim Finance Professional.

De grootste uitdaging was het vinden van een Interim Finance Professional die zowel strategisch inzicht had als operationeel sterk was. Onze klant had iemand nodig met ervaring in snelle, veranderlijke markten, die kon helpen bij het opzetten van cashflow forecasting, verbeterde kostenefficiëntie, en tegelijkertijd kon bijdragen aan de strategische besluitvorming op directieniveau. Daarnaast moest de kandidaat binnen twee weken beschikbaar zijn en snel kunnen schakelen tussen verschillende financiële systemen en bedrijfsprocessen, aangezien er geen tijd was voor een lange inwerkperiode.

Wij kregen een duidelijke briefing van de HR-Manager en de CFO van onze klant. Binnen 48 uur presenteerde wij een selectie van drie geschikte kandidaten. Alle drie hadden ze ruime ervaring binnen de e-commerce en internationale handel, en een sterke achtergrond in bedrijfsfinanciering en cashflowbeheer. Na een aantal intensieve gesprekken met de CFO en CEO van het bedrijf, werd gekozen voor een Interim Finance Professional met meer dan 10 jaar ervaring in financiële leidinggevende posities bij vergelijkbare bedrijven. Onze Interim Finance Professional had met succes bedrijven ondersteund in groei- en transformatieprocessen, was bekend met de financiële uitdagingen van e-commerce bedrijven, en had de benodigde expertise in cashflowmanagement, financiële rapportage en strategie.

Resultaat
Onze kandidaat trad binnen twee weken na het eerste gesprek aan als Interim Finance Professional. Binnen een maand had ze de financiële processen geoptimaliseerd door:

  1. Cashflowmanagement: Onze Interim Finance Professional stelde een cashflowforecast op, die rekening hield met zowel de korte- als lange termijn behoeften van het bedrijf, waardoor onze klant beter in staat was om hun liquiditeit te beheren.
  2. Kostenanalyse en optimalisatie: Onze Interim Finance Professional introduceerde een gedetailleerde kostenefficiëntie analyse, waardoor onze klant snel kon identificeren waar kostenbesparingen gerealiseerd konden worden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de operaties.
  3. Rapportagestructuur: Onze Interim Finance Professional implementeerde een nieuw, geautomatiseerd rapportagesysteem, waarmee de financiële rapportages efficiënter werden en het management sneller toegang kreeg tot cruciale cijfers.
  4. Strategische advisering: Onze Interim Finance Professional fungeert als een direct aanspreekpunt voor de CFO en het managementteam en droeg bij aan strategische besluitvorming, waarbij ze data-analyse en financiële trends combineerde om de groei van het bedrijf te ondersteunen.

Dankzij de bemiddeling van de juiste Interim Finance Professional kon onze klant de interne druk op hun financiële afdeling verlichten en belangrijke strategische stappen zetten in hun groeipad. De interim-oplossing heeft niet alleen de operationele uitdagingen opgelost, maar ook een positieve impact gehad op de langetermijnstrategie van het bedrijf. Uiteindelijk werd tijdens de interim-periode aan ons gevraagd om ook een permanente vacature van Manager Finance uit te zetten. Deze bemiddeling hebben wij inmiddels ook zorgvuldig weten te realiseren. Dit praktijkvoorbeeld geeft maar weer eens aan hoe cruciaal onze Finance Professionals kunnen zijn voor het ondersteunen van een onderneming die een snelle internationale groei doormaakt.