De AI Assistent als vervanger van de menselijke coach? In een onlangs verschenen HBR artikel lees je hoe mensen in 2025 generatieve AI gebruiken.
💡 Kernboodschap
De toepassing van generatieve AI is in 2025 verschoven van technische ondersteuning naar emotionele en persoonlijke begeleiding. AI wordt steeds vaker gebruikt voor zelfontwikkeling, mentale gezondheid, organisatie van het dagelijks leven en zingeving. Mensen vinden in AI een laagdrempelige, oordeelloze sparringpartner voor persoonlijke groei.
📊 Belangrijkste inzichten
Top use cases in 2025:
- Therapie & gezelschap (#1)
- Het organiseren van mijn leven (#2)
- Zingeving / doelen vinden (#3)
- Verdiepend leren (#4)
- Code genereren (voor professionals) (#5)
Verschuiving van focus: Emotionele en persoonlijke thema’s winnen terrein ten opzichte van puur technische toepassingen. “Persoonlijke en professionele ondersteuning” is nu het grootste toepassingsgebied.
AI als mentor of coach: Mensen gebruiken AI steeds vaker als een soort persoonlijke assistent of therapeut. Bijvoorbeeld voor het verwerken van verlies, plannen van routines, of het nadenken over hun levensdoelen.
Gebruik op het werk: AI wordt ook functioneel ingezet in organisaties, zoals bij EY en Microsoft, waar AI wordt gebruikt als werkassistent en om repetitieve taken te automatiseren.
Reflectie op AI-gebruik: Gebruikers worden kritischer. Ze waarderen de ondersteuning van AI, maar maken zich zorgen over dataprivacy, afhankelijkheid, en (te) politieke antwoorden van sommige modellen.
Nieuwe toepassingen: Onder meer: zelfvertrouwen vergroten, kinderen vermaken, religie verkennen, relatieadvies geven, reizen plannen, en boetes aanvechten.
🧠 Belangrijke learnings
AI is steeds menselijker in gebruik: Niet alleen voor technische taken, maar ook voor het beantwoorden van existentiële vragen.
Promptvaardigheid groeit: Gebruikers worden beter in het stellen van gerichte vragen en halen daardoor meer uit AI.
Emotionele veiligheid stimuleert creativiteit: AI biedt een oordeelloze ruimte om te experimenteren, leren en reflecteren.
Balans tussen afhankelijkheid en versterking: Er is spanning tussen AI gebruiken als hulpmiddel versus erop vertrouwen zonder zelf na te denken.
🧭 Kans of bedreiging?
Is AI nu een kans of een bedreiging voor de menselijke coaches? Vanuit Ypsylon zien wij de opkomst van AI als geweldige kans om menselijke groei te faciliteren en stimuleren. AI maakt coaching breed toegankelijk en acceptabel voor alle lagen van de organisatie, wat inclusiviteit en leercultuur stimuleert.
Gelukkig behoudt het menselijke contact altijd haar meerwaarde en zal de echte coach professional de AI ontwikkelingen omarmen! De unieke combinatie van intuïtie, ervaring en intermenselijke verbinding is vooralsnog onvervangbaar. Het zal voor de professional echter relevanter worden om deze meerwaarde van de intermenselijke relatie en de diepgang goed aantoonbaar te maken.
Is een hybride coachmodel de toekomst?